Na dzień Carbonary wybrano właśnie 06.04, gdyż w tym dniu w internecie pojawił się filmik, pokazujący przygotowanie carbonary, w którym dodano śmietany.
Film ten spowodował sporą fale krytyki.
Aby zachować prawdziwie włoski przepis i pokazać jak naprawdę powinna być przygotowywana prawdziwa włoska carbonara powstał ten dzień.
Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej, która składa się z makaronu oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu, boczku i żółtego sera.
W polskich przepisach stosujemy boczek natomiast oryginalnie używane jest guanciale czyli wieprzowy policzek.
Główne błędy, które popełniamy robiąc Carbonare:
- wybór sera-musi być ser owczy pecorino, a nie parmezan
- użycie boczku zamiast guanciale
- użycie śmietany
- użycie czosnku/cebuli
- użycie pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz