sobota, 15 kwietnia 2017

Wielkanocna włoska kuchnia

Dzień dobry wszystkim! :)

 Nadeszły święta wielkanocne, a za tym idzie góóóra jedzenia! W Polsce najważniejszym posiłkiem jest śniadanie w Wielką Niedzielę, kiedy to zasiadamy do stołu, aby zjeść potrawy, które dzień wcześniej poświęciliśmy. A co jedzą Włosi, skoro nie przygotowują święconki?



 We Włoszech Niedziela zaczyna się podobnie jak w Polsce, czyli od wystawnego, świątecznego śniadania, na które składają się wędliny i jajka.
 Jednak najważniejszy na wielkanocnym włoskim stole jest obiad! Wtedy Włosi najbardziej czują ducha świąt, kiedy mogą wspólnie zasiąść przy syto zastawionym stole. Pojawiają się na nim dania z baraniny, z cielęciny, a także koziego mięsa z dodatkiem młodych ziemniaków i zasmażanych karczochów. 
 Każdy człowiek nie może także przeżyć świąt bez... SŁODKIEGO! Bardzo popularnym ciastem we Włoszech jest "Colomba" czyli Gołębica. Jest to delikatna babka z migdałami i kawałkami czekolady. Jej nazwa wzięła się od przypominającego w locie gołębia. Palce lizać!


Wszystkim z okazji świąt wielkanocnych życzę dużo zdrowia i radości w tym pięknym okresie!
Buona Pasqua!
Monika Lorencen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz