Dzień
dobry wszystkim!
Mimo
wielkiego nakładu obowiązków domowych mam zamiar opublikować posta.
Wstawię tu
przepisy i zdjęcia ciast które są tradycyjne w mojej rodzinie. Może coś wam się
spodoba i dodacie do Wielkanocnego menu. Zapraszam.
Ciasto z mchem.
Składniki:
·
-400 g mrożonego szpinaku
·
-3 granaty
·
-2 łyżki cukru pudru
·
-300 ml śmietany 30%
·
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
-1 szklanka szklanka mąki krupczatki
·
-1 szklanka mąki tortowej
·
-3 duże jajka
·
-250 g cukru
·
-1 1/3 szklanki oleju
·
- Śmietan fix
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto: Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z
nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach
do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając
miksowania.
2. Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i
dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem
do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub do tak zwanego
“suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika rzuć ciasto (nadal w formie) z 1,5
m na ziemię.
4.
Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania
dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną
część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i
leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.
Ciasto marchewkowe.
Składniki:
·
-3 szklanki startej marchewki
·
-1,5 szklanki mąki
·
-4 jajka
·
-1 szklanka oleju
·
-1 szklanka cukru
·
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
-1 płaska łyżeczka sody
·
-1 łyżeczka cynamonu
·
-1 łyżka cukru wanilinowego
·
-1 szklanka pokrojonych orzechów, można wybrać słonecznik pestki dyni,
wszystkie nasiona do smaku, jak kto lubi.
·
-pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1.
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy
kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy
się za ciacho. 2.
2.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym
przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania
wchłonie cały. 3.
3.
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z
solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
4.
Dodajemy cynamon. Na końcu wsypujemy odciśniętą
marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr.
26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
5.
Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej
sprawdzać patyczkiem).
6.
Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.
Sernik nowojorski z Oreo.
Składniki:
na spód (tortownica ok. 23 cm średnicy):
25 ciastek oreo (bez wypełnienia)
4 łyżki miękkiego masła
masa serowa:
900 g serka Philadelphia śmietankowego
200 g cukru (najlepiej pudru, dobrze się rozpuszcza)
2 łyżki mąki pszennej
4 całe jaja
2 żółtka
50 ml śmietany kremówki (30 %)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
25 ciastek oreo (bez wypełnienia)
4 łyżki miękkiego masła
masa serowa:
900 g serka Philadelphia śmietankowego
200 g cukru (najlepiej pudru, dobrze się rozpuszcza)
2 łyżki mąki pszennej
4 całe jaja
2 żółtka
50 ml śmietany kremówki (30 %)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- 1. Ciastka
pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Przygotowaną masą wyłożyć
tortownicę. Nierówności wyrównać szklanką. Tortownicę wstawić do lodówki
na czas przygotowania masy serowej.
- 2. Wszystkie
składniki na masę serową mieszamy w mikserze do połączenia składników.
Masa nie może być długo miksowana, ponieważ napowietrzenie jej powoduję
rośnięcie i opadanie sernika. Tego chcemy uniknąć. Sernik powinien być
równy na całej powierzchni.
- 3. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód oreowy.
Tortownicę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do większej wypełnionej
wodą (do wysokości ok 2,5 cm) formy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do
wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni na
środkowej szynie z włączonym termoobiegiem do momentu gdy masa sernikowa
się zsiądzie. Ok 70-80 minut.
Makowiec zawijany.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
·
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
·
180ml mleka
·
150g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
·
6 żółtek
·
45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
·
6 łyżek cukru
·
1,5 łyżki oleju
·
½ łyżeczki soli
·
1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
·
2 łyżeczki cukru
waniliowego
Masa makowa:
·
500g maku
·
200g cukru
·
100g rodzynek
·
50g posiekanych orzechów włoskich
·
1 łyżka miodu
·
aromat migdałowy do smaku
·
szczypta cynamonu
·
1 łyżka miękkiego masła
·
ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
·
6 białek
Sposób przygotowania:
- Mak
zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co
najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak
odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli
nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia
mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po
odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Lekko
ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4
łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Wyrośnięty
zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe, na końcu
dodając roztopione masło (lub margarynę). Zagnieść ciasto. Przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-
1,5 godziny).
- Do maku
dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną
pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Ciasto
podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok.
3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę.
Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na
posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby
dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie
więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do
pieczenia.
- Piec w
nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra-
dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
- Jeszcze
ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
- Przygotować
lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce
polać lukrem i posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy
lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Źródła: domowewypieki.pl przysliprzepis.pl mniamniusie.pl doradcasmaku.pl i wiedza mamy ☺
Wesołego jajka!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz