czwartek, 6 kwietnia 2017

Carbonara Day

Międzynarodowy Dzień Carbonary 6.04

Na dzień Carbonary wybrano właśnie 06.04, gdyż w tym dniu w internecie pojawił się filmik, pokazujący przygotowanie carbonary, w którym dodano śmietany. 

Film ten spowodował sporą fale krytyki. 
Aby zachować prawdziwie włoski przepis i pokazać jak naprawdę powinna być przygotowywana prawdziwa włoska carbonara powstał ten dzień.


Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej, która składa się z makaronu oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu, boczku i żółtego sera.

W polskich przepisach stosujemy boczek natomiast oryginalnie używane jest guanciale czyli wieprzowy policzek.

Główne błędy, które popełniamy robiąc Carbonare:

  • wybór sera-musi być ser owczy pecorino, a nie parmezan
  • użycie boczku zamiast guanciale
  • użycie śmietany
  • użycie czosnku/cebuli
  • użycie pietruszki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz